Of je nou van eindeloos online streamen houdt, met je hele familie dagelijks naar 4K televisie kijkt of juist dagelijks online wilt gamen, dan is een snelle internetverbinding van groot belang. Een internetleverancier kies je dan niet alleen aan de hand van de voordeligste maandelijkse tarieven, maar ook op basis van de aangeboden internetsnelheid. Maar hoe weet je nou welke provider het snelste internet levert? Lees verder om te weten wie de snelste internetprovider van Nederland is.

Hoe wordt de snelheid bepaald?

Een aantal factoren bepalen over het algemeen de snelheid van internet. Zo is het aantal apparaten die verbonden zijn met de router een belangrijke factor. Hoe meer apparaten er verbonden zijn, hoe trager de verbinding omdat de connectie verdeeld wordt over de verschillende apparaten. Dit geldt voornamelijk bij een verbinding via de kabel. Ook de kwaliteit van de benodigde apparaten is van invloed bij het bepalen van de snelheid van een internetverbinding, denk hierbij bijvoorbeeld aan een router of modem. De snelheid wordt tevens bepaald door de connectiesnelheid van je internetprovider zelf, dit kan verschillen per leverancier en varieert enorm. Ook de serverkeuze vanaf waar je aan het downloaden bent is van groot belang. Bovendien vraagt ook het gebruiken van interactieve televisie veel van het netwerk. Tenslotte moet de afstand tot de wijkcentrale ook in acht genomen worden. Het is namelijk zo dat hoe langer de afstand vanaf je woning, hoe trager de snelheid.

Soorten internet snelheden

Er zijn verschillende soorten internetsnelheden beschikbaar. Deze zijn als volgt:

  • Snelheid 20 MB/s: Dit is de laagst mogelijke internetsnelheid die er te verkrijgen is. Dit is voldoende voor een huishouden van één persoon of een huishouden waarbij er weinig gebruik wordt gemaakt van het internet.
  • Snelheid 40/50 MB/s: Deze snelheid is aan te raden voor een standaard gezin of een huishouden met meerdere personen die tegelijk gebruik maken van het internet. Veelvuldig gebruik zal met deze snelheid geen traagheid opleveren.
  • Snelheid 80/100 MB/s: Gezinnen van minimaal 5 personen kunnen goed gebruik maken van deze snelheid. Ook voor huishoudens die veel downloaden, streamen of online gamen is deze snelheid ideaal.
  • Snelheid 150+ MB/s: Dit is de beste keuze voor iemand die constant bezig is met het internet of vanuit huis werkt. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van meerdere beeldschermen die tegelijk in hoge resolutie online streamen. Haperingen komen niet of nauwelijks voor. Deze snelheid is ook aan te raden voor gedeelde verbindingen of een groot wifinetwerk waarbij verschillende huishoudens gebruik maken van de bandbreedte.
  • Snelheid 500 MB/s – 1Gbit: Alhoewel de meeste computers nog niet over de capaciteit beschikken om data te downloaden boven de 500Mb/s, wordt deze snelheid toch wel aangeboden.

Upload- en downloadsnelheid

Je upload- en je downloadsnelheid zijn afhankelijk van het aantal Mb/s die je ontvangt van de leverancier. De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je gegevens vanaf je smartphone, laptop, computer of tablet op het internet kunt plaatsen. Denk hierbij aan muziek, tekst, foto’s of video’s. De downloadsnelheid is de snelheid waarop je gegevens van het internet afhaalt op je apparaat. Voorbeelden hiervan zijn het kijken van een Netflix of een YouTube film. Hoe hoger het aantal bits per seconde, hoe sneller de snelheid.

Wat bepaalt de snelste provider?

Wat een internetprovider de snelste provider maakt, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Soort internet: De manier waarop je verbinding maakt met het internet is van groot belang. De snelste internetsnelheid wat er beschikbaar is in Nederland is via glasvezel. Glasvezel biedt een stabiele verbinding en garandeert razendsnelle internet. Hierbij staat de downloadsnelheid gelijk aan de uploadsnelheid. Inmiddels is in Nederland ook voor kabelinternet en (A)DSL de maximale snelheid verhoogd.
  • Downloadsnelheid en uploadsnelheid: Met DSL en kabelinternet kan je 200 tot 400Mb/s bereiken terwijl met glasvezel dat tot zeker 750 Mb is
  • Type contract: Neem je een alles in 1 pakket of ga je voor alleen internet? Als je namelijk digitale televisie neemt in je pakket, kan het zijn dat je internetsnelheid wat trager wordt.
  • Je adres: De afstand van je woning tot de wijkcentrale is van invloed. Hoe langer de afstand tussen de wijkcentrale en je woning, hoe trager je verbinding.

Snelste internet provider van Nederland

Momenteel staat T-Mobile bekend als de snelste internetprovider van Nederland in 2020. T-Mobile biedt haar consumenten verschillende voordelige pakketten van zowel DSL als glasvezel abonnementen met een zeer hoge upload- en downloadsnelheid.

In het overzicht hieronder vind je de top 5 snelste leveranciers van Nederland in 2020.

LeverancierSoortDownloadsnelheidUploadsnelheidPrijs
T-MobileGlasvezel750 Mb750 Mb€40
CaiwayGlasvezel600 Mb600 Mb€40
NLExGlasvezel500 Mb500 Mb€57,50
ZiggoKabel400 Mb40 Mb€49,50
T-MobileGlasvezel200 Mb200 Mb€38

Uit het overzicht hierboven is te zien dat T-Mobile met glasvezel de hoogste upload- en downloadsnelheid heeft van maar liefst 750 Mb/s, tegen een scherp tarief vergeleken met de anderen. T-Mobile is dan niet voor niets momenteel uitgeroepen tot de snelste internetprovider van Nederland. Ook in de top 5 zitten leveranciers zoals Caiway, NLEx en Ziggo.

Tegenwoordig zit niemand meer te wachten op een trage internetverbinding. Er zijn talloze internetproviders in Nederland met voordelige tarieven, maar steeds vaker wordt er ook gekeken naar de internetsnelheid. Snel internet is namelijk essentieel voor heel veel huishoudens. Ben je benieuwd wat voor jou de snelste internetprovider is? Neem gerust contact met ons op en we versturen je een offerte.