Wie wil in deze moderne tijd nou geen snelle, stabiele en betrouwbare internetverbinding? Dat is mogelijk met glasvezelinternet, waarbij je zeker 1000 Mb per seconde kunt up- en downloaden. Maar wat zijn de voordelen van een glasvezel en wat betaal je voor een glasvezel abonnement? Hieronder lees je alles over glasvezel en worden de populairste providers met elkaar vergeleken.

Glasvezelaansluiting

Glasvezel is een zeer dunne glazen vezel die op razendsnel tempo grote hoeveelheden digitale gegevens op betrouwbare en veilige wijze kan verzenden. Via glasvezel kan de hoogst haalbare internetsnelheid worden bereikt. Deze snelheid kan wel oplopen tot zeker 1000 Mb/s. De uploadsnelheid staat gelijk aan de downloadsnelheid waardoor er geen traagheid optreedt. Het bedrijf Reggefiber is in Nederland voornamelijk verantwoordelijk voor het aanleggen van alle glasvezelaansluitingen en de uitbreiding van het glasvezelnetwerk. Momenteel zijn er bijna 3 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit komt overeen met 35% van de Nederlandse huishoudens.

Glasvezelsnelheid

De snelheid van glasvezel is stabieler en betrouwbaarder dan bij kabel en DSL. Elk huishouden beschikt over een eigen kabel die helemaal naar de wijkcentrale loopt. Je deelt de internetkabels dus niet met de buren, zoals het geval is met kabel en DSL. De afstand van je woning tot de wijkcentrale heeft dus geen invloed op de internetsnelheid die je ontvangt. Storingen of haperingen komen dus niet of zelden voor. Verder hangt de snelheid ook af van het gebruik van je huishouden, het aantal personen, de apparaten die toegang hebben tot het internet en hoe lang.

Waarom prijzen vergelijken?

Het is van groot belang om de prijzen van de verschillende providers van glasvezel te vergelijken met elkaar. Dit voornamelijk om te voorkomen dat je te veel betaalt. Door te vergelijken verhoog je de zekerheid dat je voor een provider kiest die een abonnement aanbiedt die echt aan je wensen voldoet. Door de prijzen te vergelijken kom je te weten wat de meest actuele aanbiedingen en kortingen zijn. Deze kortingen kunnen voor een mooie besparing zorgen. Verder kan je door te vergelijken ook meteen de levertijd van de providers in acht nemen. Je wilt er immers wel zeker van zijn dat de overstap naar glasvezel soepel verloopt.

Glasvezel pakketten

Overweeg je een glasvezelabonnement te nemen? In dat geval zijn er talloze opties waar je uit kunt kiezen: alleen internet, internet + tv, internet + bellen en een alles in 1 pakket, bestaande uit zowel internet, digitale televisie als telefonie. Hoe meer diensten je neemt, hoe hoger de maandelijkse abonnementskosten. Over het algemeen geldt dat een alles in 1 pakket voordeliger is dan al je alle drie diensten apart afneemt bij een andere provider. Je moet wel over een glasvezelverbinding beschikken als je een glasvezel abonnement wilt aanvragen. Je kunt als consument zelf een pakket naar wens samenstellen op basis van je eigen persoonlijke wensen en voorkeuren. Denk hierbij aan de gewenste internetsnelheid, aantal zenders, extra’s, onbeperkt bellen enzovoorts.

Voordelen van glasvezelinternet

Het afnemen van een glasvezel abonnement heeft verschillende voordelen. Deze zijn als volgt:

  • De hoogste internetsnelheid (van 500Mb) kan alleen met glasvezel bereikt worden.
  • De uploadsnelheid en downloadsnelheid zijn gelijk aan elkaar waardoor traagheid wordt vermeden.
  • Glasvezel is stabiel omdat het minder gevoelig is voor storingen. Tevens kan de snelheid niet beïnvloed worden door externe factoren omdat deze constant blijft. Het gebruiken van meerdere apparaten tegelijk heeft geen invloed op de snelheid.
  • Vanwege het open glasvezelnetwerk zijn er meerdere providers van glasvezel actief per regio, waardoor je veel meer keuze hebt uit de verschillende providers.
  • Glasvezel garandeert een goede databeveiliging om op betrouwbare wijze data te verzenden en ontvangen.

Beschikbaarheid

Helaas is glasvezel in Nederland nog niet overal beschikbaar. Alleen 30% van de Nederlandse huishoudens beschikt momenteel over glasvezelinternet. Er wordt wel hard gewerkt aan de uitbreiding van het glasvezelnetwerk waardoor steeds meer huishoudens toegang kunnen krijgen tot het internet door middel van glasvezel. Op het moment bieden alleen de grootste providers glasvezel internet. Om te kijken of je op je adres ook van glasvezel kunt genieten, kan je altijd op de website van de gewenste provider een postcode check doen om de beschikbaarheid te bepalen. Helaas is de aanleg van glasvezel geen makkelijke taak, er moet namelijk een compleet nieuw netwerk worden aangelegd wat een vrij hoge investering is. Als het netwerk eenmaal is aangelegd dan kan je direct gebruik maken van glasvezelinternet de uitgekozen provider.

Glasvezelprijzen 2020

De totale prijs die je maandelijks betaalt aan je provider voor je glasvezel-abonnement is afhangend van het pakket dat je gekozen hebt en van de provider. Elke provider heeft namelijk het recht om zelf zijn prijzen te bepalen. Ten eerste zijn de kosten afhangend van het type abonnement dat je neemt (alleen internet, internet + tv, internet + bellen of alles in1 pakket). Hoe meer diensten, hoe hoger de prijs per maand. Verder zijn de kosten afhankelijk van de internetsnelheid van je abonnement. De onderstaande tabel geeft een overzicht weer van de populairste providers die glasvezel internet aanbiedt, met de bijbehorende upload- en downloadsnelheid en de prijs.

ProviderUploadDownloadPrijs
KPN50 Mb/s50 Mb/s€ 42,50
KPN100 Mb/s100 Mb/s€ 47,50
KPN200 Mb/s200 Mb/s€ 50
T-Mobile50 Mb/s50 Mb/s€ 30
T-Mobile100 Mb/s100 Mb/s€ 35
Youfone100 Mb/s100 Mb/s€ 43
Youfone200 Mb/s200 Mb/s€ 49
Budget Alles in 1100 Mb/s100 Mb/s€ 40
Oxxio50 Mb/s50 Mb/s€ 35,95
Oxxio100 Mb/s100 Mb/s€ 42,95

De prijzen van glasvezel abonnementen variëren per provider. Welk abonnement uiteindelijk het beste bij jou past is niet alleen afhankelijk van de prijs maar voornamelijk van je persoonlijke wensen, voorkeuren en het gebruik van je huishouden. Ben je benieuwd naar wat de voordeligste prijs is voor een glasvezel abonnement die echt bij jou past? Neem vandaag nog gerust contact op met ons en we sturen je een offerte.