DSL wordt al meer dan 60 jaar lang in ruim 90% van de Nederlandse huishoudens massaal gebruikt om toegang te krijgen tot het Internet. DSL is niet alleen de meest gebruikte maar ook de goedkoopste vorm van Internet die we momenteel in Nederland kennen. Maar in hoeverre wordt deze traditionele manier van internetten in onze moderne samenleving nog gebruikt en hoe staat het voor de toekomst? Je leest het allemaal hieronder.

Wat is DSL en hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot het Internet. Eén van die manieren is DSL. DSL staat voor Digital Subscriber Line en is een techniek waarbij je door middel van een koperdraadverbinding gebruik kunt maken van het Internet. Dit kennen wij hedendaags als de traditionele telefoonaansluiting. Het koperdraad is aangesloten aan een computer via een modem die voor een digitale verbinding zorgt. Het internetsignaal wordt dan veranderd door de modem naar een hoogfrequent signaal en vervolgens verstuurt de modem dit over het telefoonnetwerk. Om gebruik te kunnen maken van DSL is een telefoonaansluiting en een modem nodig. Wil je vervolgens gebruik maken van Wifi? Dan kan je een router combineren met de modem. De afstand van de wijkcentrale naar je woning is heel belangrijk voor de snelheid van je verbinding. Hoe groter de afstand tussen je woning en de wijkcentrale, des te meer ruis er optreedt met als gevolg een lagere internetsnelheid. Het transport van de verbinding eist namelijk veel snelheid. De meeste huishoudens in Nederland maken gebruik van een DSL voor Internet vanwege de betrouwbaarheid van de aansluiting. DSL bestaat al meer dan 60 jaar en is dan ook de oudste meest gebruikte manier van Internetten in Nederland.

Soorten DSL Internet

Bij DSL Internet geschiedt de verbinding altijd via een telefoonaansluiting. Er zijn verschillende variaties van DSL Internet:

  • ADSL Internet: Asymetrical Digital Subscripber Line, dit maakt het mogelijk om te internetten én bellen via dezelfde telefoonaansluiting. Door middel van een splitter wordt de telefoonlijn opgesplitst in twee banden, één voor de vaste telefoon en één voor Internetgebruik (en televisie). Bij een ADSL-verbinding is de downloadsnelheid sneller dan de uploadsnelheid.
  • VDSL Internet: Very high bitrate Digital Subscriber Line, waarbij je gebruik kunt maken van het Internet door de koperverbinding tussen de wijkcentrale en de telefooncentrale te vervangen. Hoe korter de kabel, hoe sneller je internetverbinding. VDSL is de opvolger van ADSL, waarbij de internetsnelheid voor zowel het uploaden als het downloaden veel hoger ligt.
  • SDSL Internet: Bij een Symmetric Digital Subscriber Line is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Deze vorm van DSL werd veelal gebruikt door bedrijven, maar is al sinds 2014 niet meer beschikbaar in Nederland.

Voor- en nadelen van DSL

DSL is al jarenlang de meest gebruikte vorm van Internet in Nederland en heeft net zoals alle andere aansluitingen ook een aantal voor- en nadelen. De voordelen die verbonden zijn aan DSL zijn:

  • Voordelig: Pakketten van DSL zijn vaak het goedkoopst, hierbij gaat het vooral om instappakketten.
  • Bereikbaarheid: DSL Internet is bijna overal in Nederland beschikbaar.
  • Ruim aanbod: Het aantal leveranciers die DSL aanbieden is groot.

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan DSL. Zo wordt is je internetsnelheid afhankelijk van de afstand tussen je woning en de wijkcentrale. Hoe groter de afstand, hoe trager je snelheid. Ook maken veel consumenten gebruik van digitale televisie, welke gebruik maakt van het internet. Digitale televisie vergt een flinke hoeveelheid bandbreedte, met als gevolg dat je internetsnelheid wat lager wordt.

De toekomst van DSL

DSL wordt massaal gebruikt in Nederland en aangeboden door de meeste internetproviders. Deze techniek is vrijwel overal in Nederland beschikbaar waardoor de meeste internetleveranciers deze dienst dan ook aanbieden. De snelheid van je DSL internet is afhankelijk van je woonplaats en de afstand tot de wijkcentrale.  

Bepaalde grote leveranciers gaan in de toekomst stoppen met het aanbieden van DSL Internet om over te gaan op snellere en stabielere methodes zoals de VDSL en de nieuwe ADSL 2+. Deze vormen van Internet bieden meer bandbreedte en een stabielere internetsnelheid. De traditionele DSL kan dit helaas niet garanderen. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat het aantal consumenten die een DSL-aansluiting aanvragen flink gedaald is, terwijl het aantal VDSL-gebruikers juist flink is gestegen. De verschillende providers trachten ernaar om hun internetverbinding zo stabiel en betrouwbaar mogelijk te maken. Hierdoor kunnen consumenten zonder enige onderbrekingen of haperingen genieten van een snelle en stabiele breedband internetverbinding. Niet alle leveranciers gaan stoppen met het bieden van DSL waardoor deze techniek van Internetten de goedkoopste op de internetmarkt blijft.

Er zijn zoveel verschillende manieren om gebruik te kunnen maken van het Internet. Over het algemeen geldt dat als je voor de goedkoopste manier van Internetten wilt gaan, dan is DSL aan te raden vanwege de beschikbaarheid, maar als je liever kiest voor een betrouwbare en snelle verbinding dan is DSL niet de beste keuze. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van DSL voor nu en de toekomst? Neem gerust contact op met ons en wij sturen je een vrijblijvende offerte.