Internet is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving omdat het onze wereld inmiddels totaal heeft veranderd. Hierdoor zijn ook onze telefoonkosten lager worden vanwege de opkomst van gratis of goedkoop bellen via het internet. Maar hoe werkt bellen via het internet nou eigenlijk en wat zijn de voordelen? Lees verder om hier meer over te weten.

Wat is bellen via internet?

Bij bellen via het internet wordt er gebruik gemaakt van de VoIP-techniek, afgekort voor Voice over Internet Protocol. Hierbij wordt het geluid omgezet in digitale datapakketjes die via de internetverbinding verstuurd worden naar de persoon aan de andere lijn. Dit in tegenstelling tot de traditionele telefoons, waarbij het geluid omgezet wordt in een elektrisch signaal die vervolgens door een koperen kabel wordt verstuurd. Dankzij VoIP is het verbruik zeer laag waardoor bellen bijna gratis is. Om te kunnen bellen via het internet is geen telefoonaansluiting nodig en je ontvangt geen maandelijkse factuur.

Hoe werkt het bellen via internet?

Heb je glasvezel, dan wordt de telefoon aangesloten op het glasvezelmodem in je meterkast. Met een kabelverbinding kan je eenvoudig een modem aan je telefoon sluiten. Na het voltooien van deze stap is de verbinding gemaakt. Vervolgens verbind je het apparaat waarmee je wilt bellen op het internet. Denk hierbij aan een smartphone, pc, laptop of tablet. Om vervolgens te kunnen bellen via het apparaat heb je een programma voor internettelefonie nodig. Bekende voorbeelden van zulke programma’s zijn Skype, FaceTime of WhatsApp. De persoon aan de andere lijn moet ook over hetzelfde programma beschikken.

Benodigdheden bellen via internet

Om te kunnen bellen via het internet zijn er een aantal benodigdheden. Zo moet je beschikken over een betrouwbare internetverbinding. Een internetverbinding kan via een mobiele databundel als je je smartphone wilt gebruiken, of via een vaste internetverbinding bijvoorbeeld via je computer of laptop. Ook is het een vereiste om speciale software te downloaden op je apparaat. Tenslotte heb je een webcam nodig als je videogesprekken wilt voeren en een optimaal werkende microfoon en speakers.

Voordelen bellen via intenet

Bellen via het internet wordt massaal gebruikt in veel huishoudens in Nederland. De voordelen van bellen via het internet zijn:

  • Het gesprek verloopt volledig via het internet met je databundel waardoor de vaak hoge telefoonkosten worden voorkomen. Het telefoongesprek is goedkoper of vaak geheel gratis.
  • Een apart telefoonabonnement met belminuten is niet nodig, dat bespaart uiteindelijk kosten. Gemak speelt hierbij ook een rol omdat je dan ook internet en telefonie in één pakket kunt afsluiten.
  • De mogelijkheid om je eigen telefoonnummer en eigen toestel te behouden.
  • Bellen via het internet vergroot de efficiëntie van vele bedrijven. Werknemers kunnen makkelijk vanuit huis werken.
  • Door online te bellen bereid je jezelf op voor de toekomst van de technologische revolutie. Denk hierbij aan videogesprekken of films bestellen via het internet.
  • Je ervaart een betere verbinding vergeleken met de telefoonlijn, waardoor je dan ook een heldere ontvangst hebt en een hogere kwaliteit geluid.

Nadelen bellen via internet

Alhoewel bellen via internet heel veel voordelen biedt, zijn er ook nadelen. Bij het optreden van stroom- of internetstoringen kan er geen telefonisch contact worden gemaakt met de alarmcentrale. Bij het bellen van het alarmnummer kan je locatie niet of minder snel bepaald kan worden. Tevens kan je dan ook geen gebruik maken van de telefoon. Verder is overstappen minder makkelijk omdat je afhankelijk bent van één provider. Tenslotte is het internet over het algemeen vatbaar voor spam, virussen of hackers.

Bellen door middel van programma’s

Het is ook mogelijk om wereldwijd geheel gratis te bellen via het internet door middel van speciale software. Dit kan alleen als beide partijen het programma op hun apparaat hebben geïnstalleerd. De bekendste programma’s zijn:

  • Skype: Om gebruik te maken van Skype dien je eerst een account te maken en in te loggen op je apparaat. Aan de hand van je unieke gebruikersnaam kunnen andere gebruikers je vinden en vervolgens bellen met beeld en geluid. Het is ook mogelijk om een echt telefoonnummer te krijgen bij Skype tegen betaling.
  • FaceTime: Dit programma kan alleen op Apple-apparatuur gebruikt worden en staat bekend om de audio- en videogesprekken van hoog kwaliteit. Om gebruik te maken van FaceTime gebruik je het emailadres dat gekoppeld is met je Apple-apparatuur om in te loggen. Met FaceTime is het helaas niet mogelijk om te bellen of gebeld te worden met een gewoon telefoonnummer.  
  • WhatsApp: Om gebruik te maken van WhatsApp dien je te beschikken over een smartphone met een mobiel telefoonnummer. WhatsApp biedt consumenten ook video- en beeldgesprekken van zeer hoge kwaliteit.

Verder heb je nog enkele bekende programma’s die ook veelal gebruikt worden voor bellen via het internet zoals Google (Duo), Viber en Wire.

Andere manieren om te bellen via internet

Naast de bovengenoemde programma’s om gratis te bellen via het internet zijn er nog enkele andere manieren:

1. Via de telecomprovider: Om op deze manier te kunnen bellen heb je een breedband verbinding en een modem nodig. Tenslotte sluit je de telefoon op de modem om te kunnen bellen. Er zijn verschillende goedkope abonnementen beschikbaar bij vele providers. 

2. Via de computer, laptop of tablet: Ook hier is het enige wat je nodig hebt om te kunnen bellen is een breedband verbinding en een modem. Verder moet je gebruik maken van een VoIP aanbieder zoals Skype of FaceTime. Na aansluiting van de telefoon op de modem kan je via dit programma bellen via je computer, laptop of je tablet.

3. Bellen via 4G: Via een mobiele internetverbinding bij een provider kan je via je smartphone bellen door middel van 4G.  

Sinds 2000 is internettelefonie steeds populairder geworden rond Europa. Bedrijven en huishoudens maken massaal gebruik van bellen via het internet om zo te besparen op de maandelijkse kosten, je kunt immers dankzij deze dienst bijna of geheel gratis wereldwijd bellen. Ben je benieuwd naar de voordelen die het bellen via internet kan hebben voor jou? Neem contact op met ons en we sturen je een offerte.