Uit recentelijk onderzoek blijkt dat 1 op de 3 huishoudens in Nederland een Netflix-abonnement heeft. Deze Amerikaanse streamingdienst is gedurende de laatste paar jaar razendsnel populair geworden en sinds 2013 ook beschikbaar in Nederland. Maar is Netflix echt populairder dan de authentieke kijkbuis? Lees hieronder verder om te weten hoe deze twee van elkaar verschillen.

Netflix

Netflix is een Amerikaanse streamingsdienst waarmee je onbeperkt op elk moment van de dag een ruim aanbod aan films, series en documentaires kunt kijken. Dit aanbod wordt regelmatig ververst met nieuw aanbod, en is al sinds 2013 ook beschikbaar in Nederland. Netflix is te gebruiken op elk apparaat met een internetverbinding. Je betaalt maandelijks een vast bedrag waarbij je door middel van een inlogcode toegang krijgt tot het gehele aanbod van Netflix. Deze streamingsdienst is telt wereldwijd meer dan 100 miljoen leden. In Nederland hebben ruim 3 miljoen mensen een Netflix account.

Voor- en nadelen Netflix

 • Reclameloos: De content kan onbeperkt bekeken worden zonder verleidende reclamespotjes.
 • Originele series: Netflix beschikt over enkele zeer populaire originele zelfgeproduceerde series die je nergens anders kunt bekijken.
 • Kalmer leven: Door de afwezigheid van actuele programma’s en nieuws, heb je minder kennis van de media-hypes die ons leven vaak onrustig kunnen maken, waardoor je kalmer en positiever gaat lever.
 • Bewuste keuze en tijdsbesparing: Als je een bewuste keuze maakt over wat je wilt kijken, maak je vaak de beste keuzes in plaats van zomaar kijken wat er toevallig op tv te zien is. Verder hou je ook nog tijd over om te besteden aan iets wat je écht zelf wilt doen.
 • Later terugkijken: Op Netflix kan je onbeperkt op elk moment van de dag elke film, serie of documentaire kijken.
 • Deelbaar account: Je kunt een Netflix account delen met meerdere personen. Je hebt de mogelijkheid om per abonnement vijf profielen aan te maken.
 • Afspeelbaar op meerdere apparaten: Netflix kan afgespeeld worden op verschillende apparaten tegelijk zoals je smartphone, laptop of pc of tablet.
 • Klantvriendelijk: Netflix toont alleen beelden in hoog kwaliteit en het programma is klantvriendelijk. Je kunt programma’s terugspoelen, vooruithalen en pauzeren. Ook zijn er trailers beschikbaar.
 • Nieuwe content: Netflix ververst regelmatig haar content met actueel aanbod.

Nadelen:

 • Internetverbinding nodig: Een stabiele internetverbinding is een vereiste om gebruik te kunnen maken van Netflix.
 • Premières: Het is niet mogelijk om films of series te zien op het exacte moment dat ze uitkomen. Films en series worden altijd achteraf geplaatst op de website.

TV Abonnement

Met een digitale televisie kan door middel van een abonnement bij een provider ‘televisie kijken’ via de kabel, ether, satelliet, DSL of glasvezel. Met een tv-abonnement kunnen consumenten verschillende kanalen bekijken waarop allerlei actuele programma’s worden uitgezonden. In Nederland hebben ruim 7 miljoen mensen een tv-abonnement.

Voor- en nadelen Tv-abonnement

 • Hoge kosten: De kosten voor een tv-abonnement zijn vaak niet laag. De meeste providers bieden alles in 1 pakketten van tv, internet en telefoon.
 • Actueel en live: Live uitzendingen zijn alleen met een tv-abonnement mogelijk. Je hebt dagelijks diverse nieuws- en actualiteitenprogramma’s, live sportprogramma’s en nieuws.
 • Premières: Je kunt op de exacte uitzenddatum van de film of serie, dus de première, het programma kijken.
 • Geen internetverbinding nodig: Voor het kijken van tv is een internetverbinding niet noodzakelijk
 • Geen extra’s: Later terugkijken is niet mogelijk. Ook kan je niet vooruitgaan terugspoelen of trailers bekijken.

Er zitten ook nadelen verbonden aan een tv-abonnement. Zo kan je met een tv-abonnement niet reclamevrij kijken. Hierdoor blijf je op de hoogte van alle nieuwe aanbiedingen met als gevolg dat je ook sneller geneigd bent ze te kopen. Ook kijken veel huishoudens in de avonduren naar de televisie. Er wordt dan gekeken naar wat er toevallig op televisie is. Dit zorgt ervoor dat je lui op de bank gaat hangen.

Actuele cijfers

Ruim 3 miljoen Nederlanders hebben een Netflix account en 7 miljoen hebben een tv-abonnement. Het onderstaand overzicht toont het aantal procent van de kijkers in Nederland die een Netflix account hebben versus een tv-abonnement, allemaal gerangschikt per leeftijdscategorie.

LeeftijdscategorieNetflixTv-Abonnement
6-1212%3%
13-1947%3%
20-3412%
35-4931%20%
50+20%62%

Het grootste gedeelte van de kijkers boven de 50 heeft een tv-abonnement en de jongere categorie eerder een Netflix account. Behalve de leeftijdscategorie is het ook belangrijk om te kijken naar het genre. Jonge kijkers hebben meer interesse in fictie, waarbij dus Netflix de ideale keuze is. Oudere kijkers kijken liever naar actuele programma’s of het nieuws, waarbij dus een tv-abonnement de beste keuze is. Tenslotte vergelijken we ook het aantal minuten per dag dat er besteed wordt aan het kijken van Netflix of tv. Uit onderzoek van Stichting Kijkonderzoek is naar voren gekomen dat kijkers met een tv-abonnement dagelijks 178 minuten voor de tv zitten en kijkers met een Netflix account maar 84 minuten per dag.

Netflix of Tv-abonnement?

Wil je liever voor de voordeligste optie gaan waarbij je dus minder geld per maand kwijt bent? In dat geval is het goedkoper om alleen een tv-abonnement te nemen als je toch al een kabelinternet aansluiting hebt. Die is meestal inclusief in je totaalpakket bij je provider, dat scheelt dan de maandelijkse kosten van het Netflix abonnement. Je hebt dan ruim 70 zenders tot je beschikking, maar voor een hoger tarief kan je daar veel meer zenders aan toevoegen. Ben je juist iemand die meer van films en series kijken houdt? Dan is Netflix ideaal, vergeleken met iemand die bijvoorbeeld telkens op de hoogte wil blijven van actuele gebeurtenissen in de wereld en het nieuws. In dat geval is een tv-abonnement geschikt.

Er wordt verwacht dat Netflix gedurende de aankomende jaren verder terrein wint. Ongeacht het feit dat het aantal Netflix gebruikers in Nederland flink stijgt, bewijzen huidige cijfers momenteel dat er nog steeds meer Nederlanders zijn met een tv-abonnement dan met een Netflix account. Wil je weten of het verstandig is om een Netfix account aan te maken of toch liever een tv-abonnement aan te gaan? Neem gerust contact met ons op en wij sturen je een offerte.