Het ouderwetse zwart-wit beeld van de tv is inmiddels vervangen door hoog kwaliteit kleurbeeld, de antenne is geheel uit zicht en televisiekijken is ook mogelijk via je tablet, laptop, pc of smartphone. Het is dus niet vreemd dat het aantal leveranciers die digitale tv aanbieden in Nederland is flink gestegen. Je hebt keuzen uit verschillende voordelige pakketten, maar hoe vergelijk je nou digitale tv?

Wat is digitale televisie

Vroeger werd er gebruik gemaakt van het analoge signaal om televisie te ontvangen, waarbij consumenten maar beperkt waren tot een maximaal van 30 zenders tegen verminderd kwaliteit. Digitale televisie is de vernieuwing van deze techniek, waarbij het signaal op digitale wijze binnenkomt. Vanwege de digitale verzending van informatie kunnen er veel gegevens worden verstuurd waardoor het aanbod ruimer wordt. Consumenten kunnen bij digitale televisie genieten van meer dan 100 zenders tegen een uitstekende kwaliteit. Het beeld is zeer scherp en vrij van ruis of trillingen. Verder is digitale televisie op elk toesteltype te gebruiken, dus ook op je laptop, telefoon, pc of tablet. Met digitale televisie kan je gebruik maken van interactieve diensten zoals bijvoorbeeld het bestellen van films. Tenslotte is het ook nog mogelijk om je standaardpakket uit te breiden met extra zenderpakketten tegen voordelige prijzen.

Hoe werkt digitale televisie

Vroeger werd gebruik gemaakt van het analoge signaal waarbij het signaal niet gegarandeerd 100% aankomt. Als geval ging het signaal vaak verloren waardoor er veel ruis optrad en de kleuren minder scherp waren. Dat is niet meer het geval. Digitale televisie wordt tegenwoordig op betrouwbare wijze verstuurd omdat het signaal 100% aankomt. Om digitale televisie te kunnen versturen zijn er verschillende manieren. De meest bekende manier is via de kabel door middel het protocol Digital Video Broadcasting via Cable (DVB-C). Een andere manier om digitale televisie te versturen is via de lucht door middel van de satelliet en via de ether. Om gebruik te maken van de satelliet is een schotel nodig en voor de ether is een antenne vereist. Tenslotte kan tv ook via de telefoonlijn worden verstuurd via het internet en wordt IP-tv genoemd.

Voordelen digitale TV

Digitale televisie heeft een aantal voordelen boven analoge televisie, namelijk:

  • Optimaal beeldkwaliteit en minder last van storingen: De beeldkwaliteit is haarscherp, de geluidskwaliteit is uitstekend en een storing komt minder vaak voor. Zenders kunnen in HD kwaliteit worden ontvangen waardoor consumenten van een heel scherp beeld kunnen genieten.
  • Ruim aanbod zenders: Met digitale televisie heb je keuze uit een ruim aanbod van televisiezenders doordat de capaciteit van het netwerk beter wordt benut. Het basispakket bestaat vaak uit 60 zenders, maar deze is altijd aan te vullen door extra zenderpakketten aan te vragen bij je leverancier.
  • Keuze uit veel leveranciers: De meeste internetleveranciers bieden ook digitale televisie aan, waardoor digitale televisie vrijwel bij elke leverancier te verkrijgen.
  • Interactieve tv: Met digitale televisie heb je allerlei extra interactieve mogelijkheden, zoals het terugkijken van gemiste afleveringen of het huren van films en series. Ook kan je programma’s pauzeren, terugspoelen of opnemen. Tenslotte heb je een elektronische programma gids waarbij alle programma’s overzichtelijk worden getoond.

Er zitten ook een aantal nadelen verbonden aan digitale televisie. Zo heb je een extra ontvanger of insteekkaart nodig voor elke tv. Dit kan je dan kopen of huren bij de leverancier. Heb je meer tv’s in huis, dan betekent dat automatisch ook extra kosten aan stroomgebruik. Verder kan de zendervolgorde niet zelf door de consument worden bepaald, en gaat zappen wat trager als er op meerdere tv’s per huishouden digitale televisie wordt ontvangen.

Wat heb ik nodig voor digitale tv

Je hebt wel bepaalde apparatuur nodig om digitale televisie te kunnen ontvangen. Ten eerste heb je een modemrouter nodig. Hierbij heb je beschikking tot Wifi en kan je digitale televisiesignalen ontvangen op je televisie. Verder heb je ook een digitale tv-ontvanger nodig, welke het mogelijk maakt om digitale tv-signalen te kunnen ontvangen. Hierbij kan je denken aan een insteekkaart, een harddiskrecorder of een decoder. Tenslotte is het ook nog mogelijk om digitale televisie te ontvangen via DSL en glasvezel. In dit geval heb je een losse decoder nodig. Alle bovengenoemde apparatuur krijg je meestal in bruikleen bij je internetprovider.

Hoe verschillen de leveranciers van digitale televisie

Er zijn zoveel leveranciers die digitale televisie aanbieden dat het loont om deze met elkaar te vergelijken. Om zo een vergelijking te doen, moeten we rekening houden met een aantal factoren, namelijk:

  • Soort aansluiting: De manier waarop digitale tv wordt geleverd verschilt per leverancier. De ene doet dit via ADSL, de ander via kabel, of schotel of de lucht. Het aantal zenders is afhankelijk van het soort aansluiting.
  • Soort decoders: De aangeboden decoders moeten geschikt zijn voor interactieve televisie. Consumenten vinden het ook belangrijk om te weten of de decoders in bruikleen zijn of dat die zelf aangeschaft moeten worden.

Leveranciers vergelijken

Om de verschillende leveranciers van digitale televisie met elkaar te vergelijken is het van groot belang om te kijken naar het zenderaanbod en de extra mogelijkheden. Hoe meer zenders er aangeboden wordt door de leverancier, des te eerder de consument voor de leverancier gaat kiezen. Ook het aantal zenders dat in HD-kwaliteit wordt aangeboden en de totale maandelijkse kosten zijn belangrijke zaken. Vergelijk beeldresoluties met elkaar om ervan verzekerd te zijn dat je HD-kwaliteit hebt. Tenslotte moet je nagaan welke providers er allemaal actief zijn op jouw postcode en dan uiteindelijk te verschillende maandelijkse tarieven vergelijken met elkaar. Je kunt hierbij de keuze maken tussen verschillende pakketten.

In 2011 had 88% van de Nederlandse huishoudens digitale televisie. In 2013 is dit aantal gedaald naar 84%. In 2018 is dit aantal weer gestegen tot 89% waarbij 54% een aansluiting via kabel heeft, 21% via het Internet en 12% door middel van glasvezel. Digitale televisie is niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving en het is dus de moeite waard om digitale televisie met elkaar te vergelijken. Ben je benieuwd naar de voordelen van digitale televisie? Neem gerust contact op met ons en wij versturen je een offerte.