Ruim 90% van de Nederlandse huishoudens maakt massaal gebruik van het internet in hun alledaagse leven. Om die reden wil je dan ook gebruik maken de internetvorm die het beste bij jou past. Zowel DSL als glasvezel worden veelvuldig gebruikt in Nederland. Maar wat is nou het verschil tussen internet via DSL en via glasvezel? Je leest het allemaal hieronder.

Internet via DSL

Met DSL (Digital Subscriber Line) kan je door middel van een koperdraadverbinding toegang krijgen tot het internet. Tegenwoordig kennen we dit als de traditionele telefoonaansluiting. Door middel van een modem is het koperdraad aangesloten aan een computer waardoor er een digitale verbinding ontstaat. Vervolgens wordt het internetsignaal veranderd door de modem naar een hoogfrequent signaal waarna de modem dit over het telefoonnetwerk verstuurt. Hoe groter de afstand tussen je woning en de wijkcentrale, des te meer ruis je ervaart met als gevolg een trage internetsnelheid. DSL wordt al meer dan 60 jaar massaal gebruikt en is dan ook de oudste populairste manier van internetten in Nederland.

Soorten DSL

De 2 soorten DSL die we momenteel in Nederland kennen zijn ADSL Internet (Asymetrical Digital Subscripber Line) en VDSL Internet (Very high bitrate Digital Subscriber Line). Met ADSL is het mogelijk om gebruik te maken van het internet én bellen via dezelfde telefoonaansluiting. Met een splitter wordt de telefoonlijn opgesplitst in tweeën, één voor de vaste telefoon en één voor Internetgebruik. Verder is de downloadsnelheid sneller dan de uploadsnelheid. De tweede vorm van DSL is VDSL, waarbij je toegang kunt krijgen tot het internet door de koperverbinding tussen de wijkcentrale en de telefooncentrale te vervangen. Hoe korter de kabel, des te sneller je internetverbinding. Verder is de internetsnelheid voor zowel het uploaden als het downloaden hoger dan bij ADSL.

Voordelen en nadelen van DSL

DSL is in Nederland al ruim 60 jaar de meest gebruikte vorm van Internet en kent zo zijn voor- en nadelen. De voordelen van een DSL-aansluiting zijn:

  • DSL is de goedkoopste vorm van internet die er beschikbaar is in Nederland omdat het door vrijwel alle providers wordt aangeboden.
  • DSL is vrijwel overal beschikbaar in Nederland.
  • Er zijn een flink aantal providers die DSL aanbieden waardoor je dus een ruim aanbod hebt.

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan DSL-internet. Een groot nadeel is dat je internetsnelheid afhankelijk is van de afstand tussen je woning en de wijkcentrale. Hoe groter de afstand, des te trager je internet. Je verbinding kan ook wat trager worden als je ook digitale televisie in je pakket hebt, die snoept namelijk ook flink van je bandbreedte. Bovendien kunnen er met DSL soms storingen optreden ongeacht de stabiliteit van het netwerk.

Internet via glasvezel

De snelste en meest betrouwbare vorm van internet kan momenteel alleen door glasvezel bereikt worden. Glasvezel is een glazen dunne vezel die grote hoeveelheden informatie op betrouwbare en veilige manier en op razendsnel tempo kan verzenden. De uploadsnelheid en de downloadsnelheid staan gelijk aan elkaar, en kan wel oplopen tot zeker 1000Mb/s. Het bedrijf Reggefiber is in Nederland verantwoordelijk voor het aanleggen van alle glasvezelaansluitingen en de uitbreiding hiervan. Volgens cijfers maakt momenteel zeker 22% van de huishoudens gebruik van glasvezel, dat komt neer op ruim 3 miljoen aansluitingen. In 2021 wordt verwacht dat het aantal zal stijgen naar 38%.

Voordelen en nadelen van glasvezel

Net zoals elke vorm van internet kent ook glasvezel zijn voor- en nadelen. De voordelen zijn als volgt:

  • Met glasvezel kan de hoogste snelheid van internet bereikt worden. Deze kunnen oplopen tot wel 1000 Mb/s.
  • De download- en uploadsnelheid staan gelijk aan elkaar.
  • Je hebt zelf de vrijheid om je provider uit te kiezen. Deze is niet afhankelijk van je regio.
  • Ook is de snelheid van je internet niet afhankelijk van de afstand tot wijkcentrale.
  • Er treden minder storingen op en er wordt weinig ruis ervaren.
  • Met glasvezel kan je met meerdere apparaten tegelijk aangesloten zijn op het netwerk zonder dat de verbinding vertraagt.

Een nadeel van glasvezel is dat het nog lang niet overal in Nederland beschikbaar is. Momenteel heeft alleen 30% van Nederland toegang tot glasvezelinternet. Verder is het overstapproces bij bepaalde providers minder goed geregeld. Tenslotte geldt net zoals bij DSL dat digitale televisie ook van je bandbreedte afgaat waardoor je een trage verbinding kunt ervaren.

DSL versus glasvezel

De traditionele DSL en de moderne glasvezel, beiden zijn veelgebruikte technieken om een verbinding met het internet te maken. Er zijn enkele duidelijke verschillen tussen beide vormen van internet. Het grootste verschil tussen deze twee is de manier waarop de verbinding wordt gemaakt. Bij DSL gebeurt geschiedt de verbinding via de telefoonkabel en met glasvezel via een dunne glazen draad. Hierdoor is de internetsnelheid ook vele malen hoger bij glasvezel omdat je de maximale snelheid van je abonnement ontvangt, waardoor de prijs per maand dus ook iets hoger ligt vergeleken met DSL. Bij DSL is de downloadsnelheid sneller dan de uploadsnelheid, terwijl deze twee bij glasvezel gelijk staan aan elkaar. Helaas is glasvezel nog niet rond Nederland beschikbaar, terwijl DSL juist wel overal massaal wordt gebruikt. Gelukkig bieden vrijwel alle providers zowel DSL als glasvezel, waardoor je voor beide vormen genoeg keuze hebt.

Er zijn zoveel verschillende manieren om gebruik te kunnen maken van het Internet. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die DSL en glasvezel jou kunnen bieden? Neem gerust contact op met ons en wij sturen je een vrijblijvende offerte.