Als je de keuze gaat maken voor een internetabonnement, dan is naast de prijs en de beschikbaarheid ook vooral de snelheid van de internetverbinding een belangrijke factor. Het is namelijk zo dat de internetsnelheid die je werkelijk thuis ontvangt niet gelijk staat aan de beloofde snelheid op je contract. Je wilt natuurlijk niet maandelijks een hoog bedrag betalen voor traag internet. Dan wil je er wel zeker van zijn dat de internetsnelheid waar je voor betaalt ook echt overeenkomt met de snelheid die je geniet. Maar hoe check je nou de snelheid van je internet? Je leest het allemaal hieronder.

Snelheid van je internet checken

Door middel van een snelheidstest kan je de snelheid van je internet op een eenvoudige wijze laten checken. De resultaten van deze test geeft weer of je de werkelijke internetsnelheid die op je contract staat wel echt ontvangt. De internetsnelheid wordt meestal weergegeven in megabits per seconde (Mb/s) en is voor een groot deel afhankelijk van het type internetverbinding waar je gebruik van maakt, het aantal apparaten die verbonden zijn aan het internet en waar deze apparaten voor gebruikt worden. Door de snelheid van je internet te checken krijg je een goed beeld over welke internetsnelheid het beste bij je situatie past.

Internetsnelheid

De internetsnelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde (Mb/s). Er zijn verschillende soorten internetsnelheden beschikbaar. Deze zijn als volgt:

  • Snelheid 20 MB/s: Geschikt voor een huishouden van één persoon of een huishouden waarbij er weinig gebruik wordt gemaakt van het internet.
  • Snelheid 40/50 MB/s: Ideaal voor een standaard gezin of een huishouden waarbij verschillende personen op hetzelfde moment gebruik maken van het internet. Veelvuldig gebruik zal met deze snelheid weinig of geen traagheid opleveren.
  • Snelheid 80/100 MB/s: Perfect voor gezinnen van minimaal 5 personen of huishoudens die veel downloaden, streamen of online gamen.
  • Snelheid 150+ MB/s: Beste keuze als je vanuit huis werkt of constant bezig bent op het internet. Storingen of haperingen komen zelden voor. Ook bijvoorbeeld gedeelde verbindingen of een groot wifinetwerk waarbij verschillende huishoudens gebruik maken van de bandbreedte kunnen goed gebruik maken van deze snelheid.
  • Snelheid 500 MB/s – 1Gbit: Deze snelheid is nog niet overal beschikbaar vanwege het feit dat de meeste computers nog niet geschikt zijn voor deze snelheid.

Hoe wordt internetsnelheid gemeten?

De snelheid van je internet kan op drie manieren worden gemeten. Deze manieren worden hieronder vernoemd. De meeste providers in Nederland maken gebruik van Mb/s.

  1. Kb/s: één kilobyte per seconde, dit is de laagste rating die momenteel voornamelijk bij verouderde soorten internetverbinding gebruikt wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ouderwetse dial-up modem.
  2. Mb/s: één megabyte per seconde (1.000Kb/s) is tegenwoordig de meest gebruikte rating voor internetsnelheid.
  3. Gb/s: één gigabyte per seconde (1.000Kb/s) wordt alleen gebruikt voor grote krachtige netwerken.

Maximale internet snelheid versus werkelijke snelheid  

De internetsnelheid die aangegeven wordt in het contract van je abonnement, is de maximale snelheid die je kunt krijgen van je provider. Dit betekent dat in de meeste gevallen de werkelijke snelheid die je ontvangt lager is. Snelheidsverlies kan door verschillende redenen optreden. De belangrijkste factor die de snelheid kan beïnvloeden is de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Hoe langer de afstand, des te trager je verbinding. Ook heeft het aantal personen die gebruik maken van de internetverbinding een grote invloed, als ook het aantal apparaten, het aantal apps die toegang hebben tot het internet en de techniek waarmee je internet ontvangt. De reden waarom je werkelijke snelheid lager is dan je maximale snelheid kan ook afhangen van een goedkope router die de hoge snelheid niet goed aankan. In 2013 is de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden van kracht gegaan. Volgens deze code zijn providers verplicht om transparant te zijn over de werkelijke internetsnelheid die de consument ontvangt, zodat deze vergeleken kan worden met de maximale snelheid die op het contract vermeld staat.

Waar kan je je snelheid laten checken

Het checken van je internetsnelheid is een eenvoudige klus. Een simpele google zoektocht naar ‘check internetsnelheid’ en je vindt talloze websites die over speciale tools beschikken die een speedtest uitvoeren. Door middel van deze test kan je eenvoudig binnen enkele klikken op je muis je snelheid bepalen. Deze test is het meest betrouwbaar binnen het netwerk van je eigen internetprovider. Voor een optimale speedtest is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je met een kabel verbonden bent aan het internet en niet via de Wifi, dit om zo onnodig snelheidsverlies te voorkomen. De speedtest berekent zo accuraat mogelijk razendsnel binnen enkele minuten je upload- en downloadsnelheid. Toch gebeurt het dat de resultaten bij de verschillende websites kunnen variëren als gevolg van de drukte op de server.

Tegenwoordig maken we dagelijks veelvuldig gebruik van het internet. Dan zit je natuurlijk niet op een trage internetverbinding te wachten. Om er zeker van te zijn dat je wel de beloofde internetsnelheid ontvangt, is het checken van je internetsnelheid een goed idee. Ben je benieuwd hoe je je internetsnelheid zo accuraat mogelijk kunt checken? Neem vandaag nog contact op met ons en wij sturen je een offerte.